Czy wiesz, że witamina D w astmie oskrzelowej ma duże znaczenie? Jakie jest najważniejsze źródło tej witaminy? Jakie są normy spożycia oraz funkcje w organizmie? Odpowiedzi na te pytania znajdziesz w artykule przygotowanym przez dietetyka.
Witamina D w astmie oskrzelowej – wielowymiarowy wpływ witaminy D
Witamina D jest kluczowym mikroskładnikiem w procesach związanych z gospodarką wapniową. Poza rolą w układzie kostnym przypisuje się jej właściwości modulujące wzrost i różnicowanie się komórek, czy wpływ na aktywność układu odpornościowego.
Funkcje witaminy D w organizmie
Witamina D pełni szereg istotnych funkcji w prawidłowym funkcjonowaniu człowieka. Jest odpowiedzialna za:
- formowanie układu szkieletowego,
- utrzymanie właściwego stężenie wapnia we krwi,
- zwiększanie wchłaniania w jelitach wapnia i fosforu
- hamowanie nadmiernego wydalania wapnia i fosforu,
- właściwe działanie układu odpornościowego,
- funkcjonowanie systemu nerwowego i pracę układu mięśniowego,
- zmniejszenie stanów zapalnych skóry.
Witamina D w astmie oskrzelowej
Badania naukowe wskazują, że istnieje związek pomiędzy poziomem witaminy D we krwi a funkcjonowaniem układu oddechowego astmatyka zarówno wśród dorosłych, jak i dzieci. Na czym polega ta zależność? Odpowiedni poziom witaminy D może wpływać korzystnie na wyniki testu kontroli astmy (ACT) czy niektóre wskaźniki badania spirometrycznego, między innymi na natężoną objętość wydechową pierwszosekundową (FEV1) [1].
Niedobory witaminy D
Znacząca większość populacji polskiej cierpi na niedobory witaminy D. Często są to niedobory ciężkie. Z uwagi na to, że witamina ta jest szczególnie ważna dla funkcjonowania organizmu, należy zadbać, by tych niedoborów nie było. Jak to zrobić? Czy tylko poprzez ekspozycję na słońce? I ile tej witaminy dostarczać?
Normy spożycia witaminy D
Polskie normy żywieniowe zalecają spożycie witaminy D na poziomie 400-2000 IU (jednostek międzynarodowych) dziennie dla większości grup ludzi. Jednak dobór odpowiedniej dawki wymaga uwzględnienia wielu czynników takich jak wiek, masa ciała oraz dzienna ekspozycja na słońce [2].
Źródła witaminy D w diecie
Część zapotrzebowania na witaminę D pokryjemy dobierając odpowiednią dietę. Do jej bogatych źródeł w pożywieniu zaliczamy:
- tłuste ryby,
- oleje rybie,
- wątrobę,
- żółtko jajka,
- produkty nabiałowe,
- niektóre grzyby [2].
Warto wiedzieć, że źródła pokarmowe pokrywają najczęściej tylko około 20% dziennego zapotrzebowania! Pozostałą część, czyli aż 80%, powinna pokryć ekspozycja na słońce (promieniowanie UVB).
Słońce jako główne źródło witaminy D
Sugeruje się, że kąpiele słoneczne w celu osiągnięcia wystarczającej syntezy witaminy D w skórze powinny być zażywane:
- bez ochronnego działania kremów z filtrem,
- przez około 5-30 minut,
- najlepiej między godziną 10.00 a 16.00,
- codziennie lub przynajmniej dwa razy w tygodniu,
- promienie słoneczne powinny padać na twarz, ramiona, nogi oraz ręce [2].
Niemniej jednak trudno jest formułować ogólne zalecenia dotyczące kąpieli słonecznych. Jest to bardzo indywidualna kwestia, która zależy od wielu czynników.
Nie można też zapominać o szkodliwym działaniu promieniowania UV. Zatem ekspozycja na słońce bez ochronnego działania kremu z filtrem UV powinna być starannie rozważona.
Dodatkowo warto pamiętać, że w większości przypadków, zwłaszcza na naszej szerokości geograficznej, dla zaspokojenia dziennego zapotrzebowania na witaminę D konieczna będzie suplementacja.
Podsumowanie
Witamina D jest niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Niedobory oraz nadmiar wpływają niekorzystanie na zdrowie człowieka. Ważne jest, aby utrzymywać odpowiednie stężenie witaminy D w organizmie oraz skutecznie zapobiegać jej niedoborom.
Źródła:
[1 ] Liu, J., Dong, YQ., Yin, J. et al. Meta-analysis of vitamin D and lung function in patients with asthma. Respir Res 20, 161 (2019).
[2] National Institutes od Health Office of Dietary Supplements. Vitamin D – Health Professional Fact Sheet (nih.gov) Dostęp: 3.02.2022, https://ods.od.nih.gov/factsheets/vitamind-healthprofessional/#en13
Konsultacja merytoryczna: mgr Paweł Janus – fizjoterapeuta, dietetyk
Jeżeli podobał Ci się artykuł i chcesz budować z nami swoją wiedzę o zdrowiu płuc – zapraszamy na regularny, codwutygodniowy newsletter „Życia bez duszności”.