Witamina D w astmie oskrzelowej

Astma, Dietetyka
22-03-2022

Czy wiesz, że witamina D w astmie oskrzelowej ma duże znaczenie? Jakie jest najważniejsze źródło tej witaminy? Jakie są normy spożycia oraz funkcje w organizmie? Odpowiedzi na te pytania znajdziesz w artykule przygotowanym przez dietetyka.  

produkty zawierające witaminę D  

Witamina D w astmie oskrzelowej – wielowymiarowy wpływ witaminy D 

Witamina D jest kluczowym mikroskładnikiem w procesach związanych z gospodarką wapniową. Poza rolą w układzie kostnym przypisuje się jej właściwości modulujące wzrost i różnicowanie się komórek, czy wpływ na aktywność układu odpornościowego. 

Funkcje witaminy D w organizmie  

Witamina D pełni szereg istotnych funkcji w prawidłowym funkcjonowaniu człowieka. Jest odpowiedzialna za: 

  • formowanie układu szkieletowego, 
  • utrzymanie właściwego stężenie wapnia we krwi,  
  • zwiększanie wchłaniania w jelitach wapnia i fosforu  
  • hamowanie nadmiernego wydalania wapnia i fosforu, 
  • właściwe działanie układu odpornościowego, 
  • funkcjonowanie systemu nerwowego i pracę układu mięśniowego, 
  • zmniejszenie stanów zapalnych skóry. 

Witamina D w astmie oskrzelowej

Badania naukowe wskazują, że istnieje związek pomiędzy poziomem witaminy D we krwi a funkcjonowaniem układu oddechowego astmatyka zarówno wśród dorosłych, jak i dzieci. Na czym polega ta zależność? Odpowiedni poziom witaminy D może wpływać korzystnie na wyniki testu kontroli astmy (ACT) czy niektóre wskaźniki badania spirometrycznego, między innymi na natężoną objętość wydechową pierwszosekundową (FEV1) [1]. 

Niedobory witaminy D 

Znacząca większość populacji polskiej cierpi na niedobory witaminy D. Często są to niedobory ciężkie. Z uwagi na to, że witamina ta jest szczególnie ważna dla funkcjonowania organizmu, należy zadbać, by tych niedoborów nie było. Jak to zrobić? Czy tylko poprzez ekspozycję na słońce? I ile tej witaminy dostarczać? 

Normy spożycia witaminy D 

Polskie normy żywieniowe zalecają spożycie witaminy D na poziomie 400-2000 IU (jednostek międzynarodowych) dziennie dla większości grup ludzi. Jednak dobór odpowiedniej dawki wymaga uwzględnienia wielu czynników takich jak wiek, masa ciała oraz dzienna ekspozycja na słońce [2]. 

Źródła witaminy D w diecie 

Część zapotrzebowania na witaminę D pokryjemy dobierając odpowiednią dietę. Do jej bogatych źródeł w pożywieniu zaliczamy: 

  • tłuste ryby, 
  • oleje rybie, 
  • wątrobę, 
  • żółtko jajka, 
  • produkty nabiałowe,
  • niektóre grzyby [2].

Warto wiedzieć, że źródła pokarmowe pokrywają najczęściej tylko około 20% dziennego zapotrzebowania! Pozostałą część, czyli aż 80%, powinna pokryć ekspozycja na słońce (promieniowanie UVB). 

Słońce jako główne źródło witaminy D 

Sugeruje się, że kąpiele słoneczne w celu osiągnięcia wystarczającej syntezy witaminy D w skórze powinny być zażywane: 

  • bez ochronnego działania kremów z filtrem, 
  • przez około 5-30 minut, 
  • najlepiej między godziną 10.00 a 16.00, 
  • codziennie lub przynajmniej dwa razy w tygodniu, 
  • promienie słoneczne powinny padać na twarz, ramiona, nogi oraz ręce [2].

Niemniej jednak trudno jest formułować ogólne zalecenia dotyczące kąpieli słonecznych. Jest to bardzo indywidualna kwestia, która zależy od wielu czynników.

Nie można też zapominać o szkodliwym działaniu promieniowania UV. Zatem ekspozycja na słońce bez ochronnego działania kremu z filtrem UV powinna być starannie rozważona.

Dodatkowo warto pamiętać, że w większości przypadków, zwłaszcza na naszej szerokości geograficznej, dla zaspokojenia dziennego zapotrzebowania na witaminę D konieczna będzie suplementacja.  

Podsumowanie 

Witamina D jest niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Niedobory oraz nadmiar wpływają niekorzystanie na zdrowie człowieka. Ważne jest, aby utrzymywać odpowiednie stężenie witaminy D w organizmie oraz skutecznie zapobiegać jej niedoborom. 

 

Źródła: 

[1 ] Liu, J., Dong, YQ., Yin, J. et al. Meta-analysis of vitamin D and lung function in patients with asthma. Respir Res 20, 161 (2019). 

[2] National Institutes od Health Office of Dietary Supplements. Vitamin D – Health Professional Fact Sheet (nih.gov) Dostęp: 3.02.2022, https://ods.od.nih.gov/factsheets/vitamind-healthprofessional/#en13 

 

Konsultacja merytoryczna: mgr Paweł Janus – fizjoterapeuta, dietetyk 

Jeżeli podobał Ci się artykuł i chcesz budować z nami swoją wiedzę o zdrowiu płuc – zapraszamy na regularny, codwutygodniowy newsletter „Życia bez duszności”. 

  

JAK SIĘ ZAPISAĆ 

Powrót